Matematiku ja volim – Frozen događanje za djecu

Nema klinceze koja bar jednom nije poželjela biti Elsa. A vjerujemo da bi svaki hrabri klinac odmah preuzeo časnu ulogu kralja Snijegozemske. A kad ti kažemo da se zapravo radi o jednom zabavnom događanju za djecu, zahvaljujući kojem tvoje dijete neće moći odoljeti čarobnom svijetu matematike, malo bi bilo onih koji bi odbili navratiti!

Jer ipak se radi o jednom dječjem party-ju! Kakvom? Pa za doček kraljice Else i kralja Snijegozemske naravno! Mi u SmArt Ideas Lab-u priredili smo gala događanje za djecu. Sve je bilo u znaku snijega i leda, kao što i priliči našim važnim gostima Snježnog kraljevstva. No, imali smo mali problemčić s kraljem i njegovim zahtjevima, kako to obično biva kod važnih ličnosti i velikih zvijezda. 😊

 

Velike zvijezde uvijek imaju velike zahtjeve

Naime, kralj poznat po svojim zahtjevima svojim je proglasom uvjetovao koliko “kockica leda” želi u svojim pićima. Naravno da su se tijekom zabave pića pomiješala. Zato je trebalo prije dolaska njegova veličanstva, vratiti čaše s ledom uz odgovarajuće brojeve. Baš onako kako su ih njegovi podanici prije velike gužve postavili.

frozen-party-smart-ideas-lab  frozen-party-djevojcice

Tako smo u našem Snježnom kraljevstvu imali dječje događanje po ukusu svih ljubitelja Frozen igara. A kroz fora “ledene” matematičke igre, upoznavali smo se s brojevima. Još smo i vježbali zbrajanje i oduzimanje do 20.

 

Naš tajni recept za Frozen kućni party

Nama je za ovo Frozen događanje za djecu trebalo:

  • nekoliko fora glamuroznih visokih plastičnih čaša,
  • drvenih kockica (uzeli smo plave, kako bi što bolje oponašale led),
  • malo ledenog Frozen ugođaja,
  • ushićeni i zaigrani uzvanici.

 

Puštam sve, zabavljam se i učim…

Ova je aktivnost za djecu odlična i za mlađe predškolce koji se tako mogu upoznati s brojevima i brojanjem. Djeca se iskustveno uče povezivati količinu s brojevima, te vezivati simbole brojeva s brojem kockica (odnosno njihovom količinom). Odlična je i za razvoj motorike, jer djeca moraju vježbati hvat prstićima da bi fizički ubacivali „kockice leda“ u čaše. Mi smo konkretno „partijali“ s Malim SmArtićima od 3 do 5 godina, no aktivnost se lako može prilagoditi i za starije predškolce te osnovnoškolce!

Npr. uz kraljev proglas mogu dolaziti konkretne upute s receptima koliko se čega treba ubaciti u veću zdjelu, radi pripreme kraljevskog koktela. Recepti, ovisno o dobi djeteta mogu biti i zahtjevniji. Tako da npr. djeca sama najprije moraju zbrojiti ili oduzeti nešto pa nakon toga dodati u zdjelu. A dodatni će zaplet, koji će održati pažnju sudionika, zasigurno izazvati i tajni proglas koji će se pojaviti samo pet minuta prije nego li kralj i kraljica imaju svoju ritual ispijanja koktela s točno 1/3 kockice leda, odnosno 1/4 za kralja s uputama kako pripremiti takav koktel (tu vam za kockice leda izvrsno mogu poslužiti lego kocke).

Na taj se način i s osnovnoškolcima mogu vježbati razne računske operacije. Naravno, tema party-ja prilagođava se zahtjevima tvojih omiljenih uzvanika! Nama je bilo bitno da cijelo zabavno događanje za djecu bude u Frozen tematici pa smo tome prilagodili i cijeli ambijent. Djeca su sudjelovala u crtanju pahuljica, rađenju inovativnih borića (naravno sve u skladu s kraljevim i kraljičinim propisima). Na taj smo način spojili matematiku i umjetnost u jednu prekrasnu ledenu bajku za djecu.

 

Uz SmArt igru dijete svako, razvija se i uči super lako!

Sve predložene aktivnosti za djecu, kojima na jednostavan način možeš učiniti mnogo po pitanju razvoja korisnih vještina svoga djeteta, koriste princip SmArt igre, osmišljene za potrebe programa za djecu i mlade u sklopu SmArt Ideas Lab-a. Zašto SmArt igra? Od „S“ (science, iliti znanost), „m“ (match-uskladiti) i „Art“ (umjetnost). Kao što i njezino samo ime kaže, ona na pametan način spaja znanost i umjetnost, kako bi „ujedinjavanjem naoko nespojivog“ svakom pojedincu bio omogućen maksimalni razvoj njegovih potencijala. Važnost igre (bilo slobodne ili vođene) ne smije se podcijeniti. A koliko je ona bitna govori i citat poznatog Alberta Einsteina: „Igra je najveći stupanj istraživanja“.

Spomenuti gospodin prepoznatljivog izgleda kojeg krasi kreativna frizura, također je jednom rekao: „Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja“. Mi se s tim slažemo i zato mali SmArtići te SmArteen-si ne poznaju granice bilo koje vrste. Kreativci i znanstvenici, putopisci i inženjeri, dizajneri i kemičari, sve smo to mi, i svakakva je kombinacija moguća. Jer upravo nas naše različitosti i neobične kombinacije interesa čine posebnima. Zato u sklopu SmArt Ideas Lab-a s posebnim guštom kreiramo i izvodimo radionice koje objedinjuju i najrazličitije dječje interese, kako bi ona imala priliku samostalno kreirati svoj „osobni potpis“. Inače, sve su radionice za djecu izvrsna priprema za školu te znatno olakšavaju nošenje sa školskim izazovima, jer kroz pomno osmišljene tematike djeca uče preko vlastitog iskustva. Na taj način djeca usvajaju raznovrsna trajna znanja (naročito ona vezana uz prirodoslovnu grupu predmeta s kojom djeca inače imaju problema).

Iako smo mali, već su mnoge avanture iza nas!

Jer zasada smo „putovali kroz vrijeme“, „šetali s dinosaurima“… Ali i svojim izumima spašavali likove iz crtića. I sve to dugujemo veseloj ekipici Malih SmArtića predškolaca.  A pred nama su nove pustolovine i daleke neistražene zemlje, koje nas zovu! Neke od njih postoje u virtualnim svjetovima poput onih iz omiljene knjige ili filma. No, SmArt putopiscima ni taj sitan detaljčić neće biti prepreka da tamo svrate i putem skupe što više dojmova. I vrate se naravno i s kojim suvenirom ili foto dokumentacijom šarolike avanture.

Naravno da ćemo prilikom „putovanja“ poštovati i onu staru „Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“. No, kakvi bi mi to pustolovi bili kada putem ne bi „profurali“ koji novi trend te pri tome malo „ispraksali“ svoj poduzetnički duh i sposobnosti. A za to će se pobrinuti SmArt biz dizajneri.

Ako smo i u nekima od vama pobudili istraživački i pustolovni duh te bi nam se rado priključili u novim pustolovinama koje spremamo, biti ćemo počašćeni da se priključite našoj SmArt ekipici na još kojem događanju za djecu ili SmArt radionicama za djecu:

 

Tko zna, možda se vidimo i na kojem zaigranom Frozen rođendanskom partyju! 😉

Imamo još priča za tebe na našem blogu.

#Ostanidoma Uskrs- ideje za uskršnje aktivnosti za velike i male

#Ostanidoma, ovih dana čujemo više nego išta drugo. I dok ne izlaziti van pada posebno teško…

Jeste li znali-Zanimljivosti za djecu

Znaš li da je današnji dan itekako poseban? Jer 18.02. daleke 1979.  u najvećoj i najtoplijoj…