Jeste li znali-Zanimljivosti za djecu

Znaš li da je današnji dan itekako poseban? Jer 18.02. daleke 1979.  u najvećoj i najtoplijoj pustinji na svijetu je pao snijeg! Da ne povjeruješ, zar ne? Zamisli samo koji bi to bio gušt vratiti se u taj trenutak i uživati u spustu pješčanim snježnim dinama. Snježna Sahara kao hit destinacija za lovce na pustolovine. Baš nešto po ukusu naših malih SmArtića i SmArt putopisaca! Samo što bismo poput pravih malih istraživača i kreativnih pustolovaca morali pažljivo unijeti taj važan datum u vremenski stroj kućne izrade. Napravljen tako da uz jedinstvenu konstrukciju udovoljava i najnovijim dizajnerskim zahtjevima!

Naravno da mjesta za pogrešku uvijek ima. A ako bi naše kalkulacije i krenule krivim smjerom, mogli bismo još uvijek isprobati sreću s drugim alternativnim datumima uživanja u snježnoj Sahari. Tako bismo pripremu za bijeli pustinjski Božić mogli doživjeti vratimo li se u 20.12.2019. A uživati u produljenom bijelom Adventu, mogli bismo svratimo li u ne tako davni 09.01.2018. Što bi značilo da je u zabilježenoj ljudskoj povijesti snijeg u Sahari  pao svega pao tri puta. I nažalost niti jednom nije dočekao idući dan. Jer se naravno Sunce odmah pobunilo, i snježnog uljeza otjeralo svojim užarenim zrakama! 😊

 

Jeste li znali da pogreške nisu uvijek nužno loše?

Iz pogreška možemo učiti kako drugi puta možemo učiniti nešto bolje i ispravnije. A da slučajne pogreške mogu biti itekako važne i između ostaloga završiti i velikim otkrićima, povijest je već više puta pokazala. Jedna takva situacija zabilježena je 18.02.1930. Tog je dana astronom Clyde Tombaugh sa zvjezdarnice u Arizoni otkrio planet Pluton.  I to kako se kasnije pokazalo, na temelju pogrešnih proračuna Neptunove i Uranove putanje, koje je 25 godina ranije izračunao Percival Lowell.

 

slika plutona-NASA_SmArt zalogajcic-znanjaIzvor: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

 

Kako su putanje gibanja upućivale na neku masu koja je utječe na njihovo gibanje, astronomi diljem svijeta bacili su se u potragu za tajnovitim planetom X. A ta je potraga urodila Tombaughovim otkrićem Plutona. Ubrzo nakon otkrića je postalo jasno da masa Plutona, nije ni otprilike dovoljna za objašnjavanje pogreške u proračunima gibanja Urana i Neptuna. No, eto ta je „pogreškica”  bila dovoljna da se Sunčev sustav obogati važnim 9. članom,  koji se je do 2006. godine smatrao najudaljenijim planetom Sunčevog sustava. A onda mu je ta titula ni krivom ni dužnom oduzeta! 😊 I Pluton je službeno proglašen novom vrstom transneptunskih tijela. I to patuljastim planetom! Nakon što su na temelju znanstvenih dokaza i činjenica tu odluku donijeli članovi Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je dobio novo službeno ime- “Asterod broj 134340”!

Još malo zanimljivosti o patuljku iz Svemira …

  • Nakon otkrića Plutona, ljudi iz cijeloga svijeta predlagali su njegovo ime. I na kraju je nazvan prema prijedlogu 11-godišnje djevojčice Venetie Burney. Ona je smatrala da bi tako važan planet trebao imati značajno ime rimskog boga podzemlja, s obzirom na to da je i sam mračan i hladan. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen!

Pouka: uvijek se usudi sanjati i kreirati nove ideje. Jer nikada nisi premalen za velike stvari!

 

  • Poput svih „velikih faca“ i Pluton ima svoj monogram- PL. Može se pomisliti da bi to mogla biti kratica za „patuljasti planet“ no zapravo se radi o inicijalima Percivala Lowella, koji je svojim izračunima predvidio Plutonovno postojanje.
  • Tako važan Planet koji se dosta dugo uspio skrivati od očiju Zemljana, ipak za to vrijeme nije samovao u dalekom Svemiru. Jer uz njega su uvijek bili njegovi vjerni pratioci, koje zovemo satelitima. A Pluton ih ima ukupno 5. Najveći je Haron. Društvo mu prave manji Stiks, Nikta, Kerber i Hidra.
  • Da bi sunčeva svjetlost stigla do Plutona, potrebno je oko pet i pol sati. Dok sunčevoj svjetlosti do Zemlje treba svega osam minuta. Razlog je u tome što je Pluton udaljen 5.9 milijardi km od Sunca, a Zemlja 149.6 milijardi km.
  • Znate onu priču o Antunu Tunu, koji svaki posao na svoj način radi? Slično je i s Plutonom, jer on se za razliku od većine ekipe iz Sunčevog sustava okreće u suprotnom smjeru u odnosu na Zemlju. Baš kao i Venera i Uran. Što bi značilo da kod njega Sunce izlazi na zapadu, a zalazi na istoku. A to je, složiti ćeš se, vrlo korisno za znati nađeš li se jednoga dana tamo u istraživačkoj misiji! Jer tako se sigurno nećeš nikada nećeš izgubiti! Orijentacija treba uvijek biti na prvom mjestu! 😊 A kako bi ona bila na vrhuncu, trebaš se najprije dobro upoznati s mjestom na koje putuješ. Stoga zaviri na NASA-ine fotkice Plutona i promotri izbliza njegovo patuljasto svemirsko veličanstvo!

Što možeš naučiti od Plutona?

Biti drugačiji je cool! Nikad se nemoj bojati raditi stvari drugačije od drugih.  Ili predlagati ideje koje se još nitko prije tebe nije usudio predložiti. Jer baš te to može učiniti „velikom zvijezdom“ i važnim pokretačem pozitivnih promjena!

 

Ima li spremnih za kročiti tragovima svjetski poznatog klinca pustolovca?

Nakon neustrašivog istraživanja Svemira, vjerujemo da je odgovor da. I stoga nema nikoga spremnijeg od tebe za Pustolovine Huckleberry Finn-a! Već sigurno znaš da se radi o najboljem prijatelju hrabrog i novim avanturama uvijek otvorenog Toma Sawyera.  A ako ne znaš odakle su ti ta imena poznata, reći ćemo da su to glavni likovi pustolovnih romana Marka Twaina.

Nakon prvog objavljenog romana o pustolovina Toma Sawyera, 18.02.1885., objavljen je novi nastavak o Huckleberry Finnu, koji je od sporednog junaka iz prve knjige, zasjao u glavnoj ulozi i odmetnuo se svojom splavi u pustolovinu života.

Možda ti je to već otprije poznato, no znaš li da ime pravo autora ovih pustolovnih romana za djecu i mlade nije zapravo Mark Twain? Njegovo pravo ime je Samuel Langhorne Clemens. A Mark Twain je bilo ime pod kojim je pisao i objavljivao članke dok je radio kao izvjestitelj za novine. Znači prije nego li je postao svjetski omiljeni pisac. Inače Mark Twain je zapravo znači  “duboko dva hvata”. Da ti bude jasnije, hvat je stara mjerna jedinica za duljinu i označava vrijednost od 1. 1.896 m. Inače, ta se je fraza „duboko dva metra“  redovito koristila na rijeci Mississipi, na kojoj je Twain radio kao kormilar na parobrodu.

 

Nikada nije prekasno za ono što voliš

Ono što je zanimljivo je da je Mark Twain počeo pisati tek s nekih 30-ak godina, na nagovor prijatelja pisaca A. Warda i B. Hartea. Kao inspiracija za neke njegova djela i likove poslužio mu je i naš izumitelj Nikola Tesla, s kojim je bio jako dobar prijatelj. Budući da ga je zanimala znanosti i veselile su ga inovacije, bio je čest gost u Teslinom laboratoriju. Jednom ga je prilikom Tesla zamolio da isproba jedan od njegovih uređaja koji je stvarao vibracije. Budući da je Tesla otkrio da njegov prijatelj Twain ima zdravstvenih problema, vjerovao je da će mu stane li na vibrirajući uređaj moći pomoći oko zdravlja. Twainu se to toliko svidjelo da nije htio sići dolje, ni nakon što ga je Tesla više puta nagovarao. Bio je toliko pun energije i zaigran  da je sišao tek nakon što je morao na wc! 😊

 

Nadamo se da ti se ovo „povijesno putovanje“ u obliku SmArt zalogajčića znanja svidjelo. I da si usput nešto novo i naučio/la.

jeste-li-znali-smart-zalogajcic-znanja-smart.ideas-lab

Sad nam preostaje samo skoknuti do  18.02.1979., na sanjkanje i grudanje po  snježnim dinama u Sahari. Ili pak „otputovati“  nešto dalje u prošlost, odnosno na 18.02.1930., kako bi svjedočili bi povijesnom „otkriću“ planeta koji dijeli ime s popularnim Disneyevom  psićem Plutonom.  Super je vijest i da bismo, odšetamo li u dan  18.02.1885. mogli uživati u Mark Twain-ovim „Pustolovinama Huckleberry Finna“, koje su točno tada  službeno ispisale stranice dječje literature.

A najbolji je dio da iako nismo još izumili vremenski stroj, možemo svejedno uživati u ovim i sličnim uzbudljivim  pustolovinama. Jer na radionicama za djecu Mali SmArtići, osmisliti ćemo i izraditi svoju splav kojom ćemo se otisnuti u daleki neistraženi svijet. Baš poput Huckleberry Finna i njegovog prijatelja Toma Sawyera.  A usput ćemo  isprobati i izbrusiti svoje inženjerske i umjetničke sposobnosti.

Uz radionice za djecu SmArt putopisci, lako ćemo moći uživati i u snijegu na pješčanim dinama Sahare. Jer osim osim što ćemo njima „putovati“ u najudaljenije i najskrivenije dijelove svijeta, učiti ćemo  se i vještinama pisanja kojima se mogu pohvaliti uspješni putopisni bloggeri.  A osim putopisnog dnevnika, baciti ćemo se i na izradu suvenira s putovanja vezanih za određenu zemlju i kulturu. Ma i snijeg ćemo pripraviti! Jer sve je lako uz prstohvat znanosti i umjetnosti, čega nikad ne fali u uvijek razigranom SmArt Ideas Lab-u! 😊

Pridruži nam se na jednoj od pustolovina i postani dio naše SmArt ekipice! U tijeku su upisi u novi ciklus radionica. Prijave traju do popunjenja grupa.

Prijaviti se možeš putem kontakt forme ili na broj mobitela 091 556 5179! Tu smo i za sva pitanja! 😊

Svi pustolovci željni avantura po mjeri svakog znatiželjnog SmArtića, ovdje se mogu prijaviti na SmArt radionice za djecu!