Noć muzeja-možda kratka, ali slatka!

Noć muzeja nam se bliži, a mi je ove godine s posebnim nestrpljenjem iščekujemo i u SmArt Ideas Labu. Uz pregršt zanimljivih sadržaja za djecu, mlade i odrasle, te sve one koji se tako osjećaju naravno, na ovogodišnjem meniju po prvi puta naći će se i jedne posebne radionice za djecu koje spajaju avanturu i učenje! 😊

Slatko, slađe, najslađe …

Ima li bolje premijere od one u Slatkoj noći u Školskom? Već pogađaš sigurno da ćemo se u našu avanturu upustiti u Hrvatskom Školskom muzeju. Naravno da će pustolovina biti puna svakakvih zapleta i raspleta, ali onih slatkih naravno. A kako bi u to bili sigurni, pobrinuo se Kraš sa svojim slatkim iznenađenjem za svako dijete koje će sudjelovati na radionicama!

A dok se mi zabavljamo kroz pustolovinu tajnih agenata na zadatku, te vrhunskih istraživača u potrazi za inovacijama kojima su naši “Zagrebčanci” ušli u svjetsku povijest… Ti se možeš fino opustiti i uživati u Slatkoj noći u Školskom! Moći ćeš slobodno razgledati izložbu pomoću koje ćeš se upoznati s počecima digitalne tehnologije i računala! Od kojih su neka bila stvarno velika, tako da je za njih trebala jedna posebna sobica. A jedno od njih će ti izraditi i tvoj bioritam, ako poželiš! Ma saznati ćeš sve, od svog fizičkog stanja do emocionalnog stanja. I to po tjednima. Tako možeš na vrijeme upozoriti svoje prijatelje kada da te s klone! 😊

Cijeli program Slatke noći u Školskom možeš vidjeti ovdje!

Traži pa ćeš naći!

Nadamo se da smo te sada već malo zainteresirali za avanturu pred nama! I aktivnosti koje očekuju tvoje dijete (unuka ili unuku) na ovogodišnjoj Noći muzeja!

A što ćemo raditi na radionicama za djecu „Lenta vremena velikih hrvatskih umova“?

Tragati ćemo za skrivenim tragovima, dešifrirati tajne poruke, rješavati zagonetke … I sve to kroz napeto „putovanje kroz vrijeme“! Ma kakav Indiana Jones?! Tu su neustrašivi istraživači Slatke noći u Školskom, koji tajne poruke pisane šifriranim pismom čitaju kao od šale. I nije im problem skokonuti do daleke prošlosti kako bi pronašli ono što se nitko prije njih nije usudio! A ima li bolje prigode za to od noći muzeja? 😊

 

Nemoguća misija, ili?

Možda za Toma Cruisea? Jer mi ćemo naše CSI sposobnosti dotjerati do savršenstva. Skriveni otisci, komore s tajnim pretincem koje se otvaraju se samo na jednu šifru, od tisuću mogućih kombinacija… To je misija po ukusu naših malih pustolovaca!

Ma ići ćemo toliko daleko da će se i James Bond moći sakriti. Jer za tajne vrhunskih tehnologija nećemo morati imati svog Q-a! Mikroskopi koji stanu i u džep, a mogu otkriti i najsitniji trag… Hologrami koji jasno otkrivaju sve detalje… Sve nas to čeka u jednoj posebnoj Noći muzeja!

Tko, što kada i kako, uz neobičan putokaz kroz vrijeme otkriti ćeš lako!

Ok, ok. Sada ti je već jasno da ćemo pomoću „portala putovanja kroz vrijeme“, koji se otvara na Noć muzeja u petak 01.02.2019. u Školskom muzeju u 18 h, putovati u daleku prošlost, ali “svratiti” u koji virtualni svijet budućnosti.

No još uvijek ti nije jasan cilj naše misije. Bez brige, iako većina podataka o tome nosi oznaku „TOP SECRET“, podijeliti ćemo s tobom dio ekskluzivnih detalja misije.

Dakle, zašto naša misija zahtjeva angažiranost malih pustolovaca? Kako bi svakim novim tragom koji pronađemo i dokučimo, nakraju otkrili kakve su to velike stvari i inovacije radili ljudi prije nas. Baš poput velikih puzzli slagati ćemo Lentu vremena velikih hrvatskih umova“. I kroz vlastiti angažman, a prije svega pustolovinu i zabavu, otkrivati kako su, kada i kojim velikim otkrićima zadužili cijeli svijet!

Što kada se ušulja negativac?

Baš kao i u svakoj priči i u ovoj ćemo imati zaplet, jer među naše će se znanstvenike ušuljati i jedan uljez s namjerom da sabotira jednoga od istraživača. Naime uljez je otkrio da jedan naš istraživač slovi kao veliki sladokusac i da svoje izume može stvarati uz pomoć slatkoga. I zato mu je ukrao i sakrio njegovu omiljenu Dorina čokoladu, baš uslijed stvaranja važnoga projekta!

Kakav će priča imati kraj, uvelike ovisi o sudjelovanju tajnih agenata i agentica u dobi od 6 do 12 godina. Zato pridružite nam se na Slatkoj noći muzeja u Hrvatskom školskom muzeju i sudjelujete u supertajnoj misiji „putovanja kroz vrijeme“!

Za kraj ponovimo plan misije ovog avanturističkog događanja za djecu!

Što?

Radionice za djecu „Lenta vremena velikih hrvatskih umova“

Kada?

Prva radionica- od 18 do 19 h

Druga radionica- od 19:30 do 20:30 h

Gdje?

Hrvatski školski muzej, Trg Republike Hrvatske 4, 10 000 Zagreb

Organizatori?

Hrvatski školski muzej

Udruga za promicanje i razvoj STEM disciplina

SmArt Ideas Lab

Kraš d.d.

Za koga?

  • Za svu djecu od 6 do 12 godina koja se prijave na jednu od radionica!

Djeca koja će sudjelovati na radionicama biti će nagrađena Dorina čokoladom.

  • Za sve roditelje, djedove i bake, koji će za toga moći uživati u postavu Školskoga muzeja!

 

Napomena: Obje zabavno-edukativne radionice za djecu koje vodi dr. sc. Ivana Lončarek (SmArt Ideas Lab) i dr. sc. Sanja Josef Golubić (udruga za razvoj i promicanje STEM disciplina) su besplatne, kao i ulazak u Školski muzej.

Radi ograničenog broja mjesta, obavezne su prijave za radionice na: idumbovic@hsmuzej.hr ili na 01/4855 716, do 30. 1. 2019. Prijave se zaprimaju do popunjenja grupa!

Sve ti ovo zvuči primamljivo, no još uvijek te zanima više. Nema problema! Slobodno zaviri u našu priču i otkrij više o načinu na koji radimo s djecom i kako!

Nadamo se da se vidimo na slatkoj pustolovini za Noć muzeja! 😊

A kako bi se na vrijeme napravio plan što sve obići, a opet stići na najslađu Noć muzeja u Hrvatskom školskom muzeju, evo i popisa svih institucija koje sudjeluju u Noći muzeja (mi smo pod Z)! 😉