Igre za djecu na otvorenome – Kad bi plaže za djecu pričale dječje priče…

Neki od vas već su pomno isplanirali svoje ljetovanje, a drugi uživaju u neizvjesnosti vodeći se nepisanim pravilom da se najbolje stvari događaju neplanirano. Osim toga, sve mame i tate znaju, da je s klincima uvijek nepredvidivo. U tome i jeste čar odmora s djecom. A to je i siguran recept da nam nikada neće biti dosadno.

Zato smo vam pripremili malu poslasticu u obliku aktivnosti koje možete raditi na ljetovanju sa svojom djecom. Zašto? Kako bi pretvorili ovogodišnji boravak u pustolovinu za prepričavanje još niz godina 😉. Kako? Pa kroz dječje priče i igre za djecu na otvorenom!

Vaš trud urodit će s nekoliko vrijednosti:

  • dobro ćete se zabaviti kroz zajedničke aktivnosti
  • kratko predahnuti dok su vaši klinci okupirani predloženim igrama za djecu
  • vaši će klinci pri tome vježbati grafomotoriku, usklađenost akomodacije oka i pokreta, ispitivati osnovne zakonitosti iz svijeta prirodnih znanosti, ali i raditi na pred čitalačkim i komunikacijskim vještinama.

 

Predložene aktivnosti možete raditi s djecom od 3 do 12 godina, no jednako dobro prolaze i kod nešto mlađe ili starije djece. Veliki je plus što se ove dječje igre mogu igrati gdje god se s djecom nalazili.

U nastavku su igre za djecu koje vam preporučujemo.

Igre za djecu na otvorenome „Pričam ti priču“

Ova igra za djecu je idealna za boravak na otvorenom. Mi smo je odlučili iskušati na plaži, no odlična je i za neko kampiranje u prirodi. Sve što vam je potrebno su kameni oblutci i flomasteri u raznim bojama. A isprobati je možete u različitim verzijama. I vjerujte nam na riječ, jednom kada  krenete, ideje će same „frcati“! A vaši vas malci neće prestati iznenađivati s novim inačicama i nadogradnjama.

Mi smo igru započeli prikupljanjem kamenih oblutaka na plaži, na koje smo nacrtali razne crteže po izboru. A bilo je tu doista svega: voća, likova iz crtića, raznih izmišljenih likova koji su plod kreativnog izražavanja naših malih umjetnika itd.

prikupljanje-kamenja-igra

Nakon ocrtavanja, oblutke smo preokrenuli na drugu stranu, odnosno onu bez crteža, te smo krenuli s nasumičnim odabirom kamenčića i njihovim izvlačenjem. Igru započinjete tako što prvi igrač preokreće kamenčić te kreće pričati priču s likom, predmetom, ili s onim što je već nacrtano na kamenčiću. Nakon toga se uključuje drugi igrač, koji nastavlja priču uz ubacivanje onoga što je bilo nacrtano na njegovom kamenčiću. Predloženu igru za djecu možete igrati s dva ili više igrača, ali i sa samo jednim igračem. U našem se slučaju i najmanja igračica od svega tri godine sasvim dobro zabavljala, pričajući i izvodeći svoju priču. Začinite igru „oživljavanjem nacrtanih likova“, koji će se tom prilikom glasali i kretali.

Svakako morate isprobati!

Dječje priče koje nastaju ovim putem urnebesno su zabavne i pune neobičnih obrata, zahvaljujući ubacivanju nekih sasvim nepredviđenih likova i predmeta.

A igru uvijek možete i malo nadograditi. Prilikom pronalaska kamenih oblutaka, crteže na njima možete stvarati prema njihovom obliku. Tako je i par krušaka pronašlo mjesto u našoj priči. A društvo su im pravili banana, kapljica vode, ali i jedna slikarska paleta puna različitih boja. Nevjerojatno je čega se sve djeca dosjete!

Uvijek možete ubaciti i slova pa od pomiješanih razbacanih kamenčića stvarati riječi ili svoja imena.

kamenje-slova-igra

Predložena igra za djecu odlična je vježba za razvoj komunikacijskih vještina i kreativnog mišljenja. Isto tako može poslužiti za vježbanje grafomotorike, naročito u slučaju kad dijete inače odbija držati pribor za pisanje u ruci, što se često događa u klasičnim situacijama poput npr. pisanja slova ili brojki. Ubacite  li slova u igru, raditi ćete i na razvoju pred čitalačkih i čitalačkih vještina.

Za sve one željne novih pustolovina, SmArt Ideas Lab priprema još svježih ideja i radionica za djecu, koje jedva čekamo podijeliti sa što više malih i velikih SmArtića.

Želimo vam ljeto ispunjeno avanturom, zabavom i mnoštvom dječjih igara, gdje god se nalazili! A ako vam nedostaje ideja, zavirite na naš novi blog!

Imamo još priča za tebe na našem blogu.

#Ostanidoma Uskrs- ideje za uskršnje aktivnosti za velike i male

#Ostanidoma, ovih dana čujemo više nego išta drugo. I dok ne izlaziti van pada posebno teško…

Jeste li znali-Zanimljivosti za djecu

Znaš li da je današnji dan itekako poseban? Jer 18.02. daleke 1979.  u najvećoj i najtoplijoj…