Dječja pustolovina zvana Valentinovo

Valentinovo ili dan zaljubljenih, na veliko se slavi u cijelom svijetu. A 14.02. postao je poznat kao datum kada se slavi ljubav! Svi vrapci na grani već znaju da je sve poteklo od Sv. Valentina. Barem tako kaže stara legenda. A kad smo već kod vrabaca, i oni su naši svoje mjesto u priči zvanoj Valentinovo. Ta priča uključuje i jednu uzbudljivu dječju potragu na sam dan zaljubljenih.

 

Za zaljubljene ptičice dvije nikad hladno nije!

Da stari običaji mogu poslužiti kao ulaznica u svijet kada je carovala ljubav, a da je samo Valentinovo bilo dan koji su s nestrpljenjem čekala i djeca, dokazuju i naši stari iz sjeverozapadnih dijelova Hrvatske. Budući da su se tamo na taj dan pekla peciva u obliku ptičica, koja su najviše oduševljavala najmlađe poklonike Valentinova.

A u samome Međimurju i okolici su otišli i korak dalje. Jer svake je godine na samo Valentinovo organizirana posebna igra između starijih i djece, koja je postala tradicija. Tako su djeca u vrtu imala veselu potragu za ptičicama i darovima koje su one za Valentinovo ostavile na granama. A zašto su baš taj dan odlučile biti tako darežljive? Pa zato što se na taj dan ptičice „žene“, ili kako se lijepo kaže u kraju iz kojeg potiče običaj- „ftičeki se ženiju“! A dječici ni zima ni snijeg ne bi pokvarili taj dugo iščekivani dan potrage za slatkišima i ostalim darovima koje bi „ptičice“ vješto skrile u vrtu kako bi ih darivale.

A sve je krenulo od jednog ljubavnog pisma za Valentinovo…

Legenda kaže da je Sv. Valentin napisao ljubavno pismo svojoj dragoj, jer se malo sramio priznati joj svoje osjećaje. Onako u lice i naglas. 😊

No, kako je bila velika zima Valentin je muku mučio s time kamo spremiti pismo koje je odlučio odnijeti izabranici svoga srce, a da se ne zgužva. Džep tako nikako nije dolazio u obzir. U rukama ga pak nije mogao nositi, jer bi mu na cičoj zimi one promrzle. I onda se dosjetio, zataknuti će ga na šešir. No, kako je uz veliku zimu počeo puhati i jak ledeni vjetar, pismo je poletjelo u zrak pa onda sve dalje i dalje… I tako je nesretni Valentin ostao bez svoga pisma, no zato je neočekivano usrećio i razveselio jedne raspjevane stanovnike šume.

A onda je uslijedio obrat…

Naime „leteće“ je pismo, koje je obaralo rekord u „surfanju na vjetru“, kljunom spretno dohvatio jedan vrabac na grani i počeo ga čitati na glas. Pismo se toliko svidjelo vrapcu i njegovim prijateljima, da su ga kod svake stanke tražili da pročita još. Nakon vrapca pismo je preuzela jedna žuna koja je svoje društvo oduševila pronađenim pismom. Uključio se tu i jedan kos, pa ptičica pjevica, i sve ubrzo postalo tako romantično da su ptičice svojim voljenim ptičicama odlučile izjaviti ljubav i vjenčati se. A kako bi svoju sreću podijelile sa svima, odlučile su upriličiti darivanje za najmanje i najveselije članove koji ih uvijek s divljenjem gledaju i slušaju. Tako su dječica dobila priliku za napetu i veselu potragu za skrivenim poklončićima!

A da nije bilo pisma, ništa se od toga ne bi dogodilo… Zamisli koliko propuštenih razdraganih osmjeha, veselih srčeka koja poskakuju od veselja, i radoznalih okica koja se u čudu šire.

Kad ruke moje izrade stvari za one koje vole!

Nema ljepšeg osjećaja od onoga kada ti netko izjavi ili pokaže ljubav. Ali postoji i nešto neobjašnjivo čarobno u tom jednom papiriću koji skriva slovca puna ljubavi. Zato smo se SmArt Ideas Labu odlučili napisati i izraditi fora porukicu ljubavi.

Za izradu porukice za Valentinovo trebati će ti:

  • Malo tvrđi papir u boji ili s nekim fora uzorkom
  • Obični bijeli papir (mi smo koristili onaj za printanje)
  • Bijeli karton (mi smo koristili onaj koji nam je ostalo iz pakiranja super cool najlonki 😊)
  • folija za laminiranje (ili prozirni omot za bilježnicu)
  • Flomići za pisanje po bijeloj ploči (ili oni za CD)
  • Ljepilo ili dvostrana ljepljiva traka (u našem smo slučaju koristili ovo drugo)
  • Škare
  • Obična olovka (za crtanje skice)
  • I na kraju, ali ne i manje važno- srčeko puno ljubavi

Bacamo se na posao

  1. Najprije trebaš pripremiti bijeli karton i izrezati ga na željenu dimenziju i oblik. Zatim na njemu flomićem ispiši ili nacrtaj porukicu po želji.

Valentinovo-cestitka

 

2. Oboji tekst i slikicu u bojama po želji! Bez srčeka nismo mogli proći kad je u igri Valentinovo.

valentinovo-cestitka

 

3. Nakon što je poruka obojana. Preko nje stavi foliju za laminiranje (ili prozirni omot za bilježnicu). Mi smo koristili ovo prvo. I naravno foliju smo izrezali na dimenziju kartona porukice.

valentinovo-cestitka

 

4. S lijeve strane zalijepi karton u odabranoj boji (ili s nekim uzorkom). Mi smo se odlučili za crvenu boju, koja je baš prikladna za Valentinovo! 😊 Nakon toga na prozirnoj foliji posebnim flomićem prekopiraj slova i crtež koji su nacrtani na kartonu ispod. Iscrtavaš samo rubove slova i srca i to flomićem u jednoj boji. Mi smo to radili crnim flomićem. Slova i crtež se ne bojaju! Već ostaju crno bijeli (vidi korak 6.)

valentinovo-cestitka

 

5. Nakon toga od istog kartona odabranog za rub čestitke, izradi i okvir za čestitku. Na gornji djelu preklopljenog  kartona izreži otvor, kako bi se vidjela tvoja poruka.

valentinovo-cestitka

6. Sad nastupa obični bijeli papir. Mi smo koristili onaj za printanje. Podigni prozirnu foliju u između nje i kartona s porukom u boji umetni bijeli papir. Naravno trebaš ga prvo odrezati tako da dimenzijom odgovara kartonu na kojem je poruka. Pri tome gornji i donji rub moraju biti nešto malo veći, kako bi se mogli presavinuti preko ruba folije. Zatim na donji kraj ruba stavi dvostranu ljepljivo traku (kao u našem slučaju) ili nanesi ljepilo za papir.

Valentinovo cestitka

7. Umetni sve u crveni karton koji služi kao okvir za čestitku. I pritisni donji rub okvira kako bi se dobro prilijepio za onu ljepljivu traku ili lijepilo iz koraka 6.

Valentinovo cestitka

8. I “voila” porukica za Valentinovo je gotova. Primi lijevi dio crvenog kartona poruke koji viri iz okvira i lagano ga povlači prema van. I uživaj u čaroliji! Jer kako se porukica izvlači prema van, tvoje srčeko postaje crveno od ljubavi! Jedno je sigurno, osmjeh neće izostati! 😊

valentinovo cestitka

Ne vjeruješ? Onda baci pogled na kratki video! I našu malu Smarticu kako barata s čestitkom za Valentinovo!

Svoju porukicu ljubavi dijete može izraditi onima koje voli! A možete ih izraditi i zajedno, pa ih darovati djedovima, bakama, tetama i svima onima od kojih vam uvijek bude toplije oko srčeka!

Porukice možete izraditi uvijek, jer svaki je dan prilika da iskažete ljubav onima koje volite!

Sretno Valentinovo svim malim i velikim SmArtićima želi SmArt Ideas Lab!