Tetris- obična igrica ili nešto više? Otkrij 7 fora zanimljivosti!

Kako mi u SmArt Ideas Lab-u jako volimo slavlja i proslave, oduševili smo se jednim nedavnim slavnim rođendanom! I to onime pravoga veterana među kompjuterskim igricama! Jer 35 mu je godina tek! A još uvijek drži titulu apsolutnog pobjednika u puzzle kategoriji! Riječ je naravno o igrici Tetris, koju je izumio i „u promet pustio“ Alexey Leonidovich Pajitnov 06.06.2019.

Naravno da smo kao pravi SmArtići odmah procijenili da tu ima nešto vrijedno daljnjeg istraživanja! Pa ako te zanima kakve veze Tetris ima sa znanošću i umjetnošću, ali i narodnom muzikom te tenisom, obavezno pročitaj naš najnoviji SmArt blog! Osim pregršt zanimljivih novih informacija, častimo te dodatnim bonusom prijedloga SmArt verzija Tetrisa i izvan monitora, display-a i sličnih elektroničkih napravica. I vraćamo se izvornoj igri, na temelju koje je nastala računalna verzija Tetris igrice.

Da Tetris tek obična igrica nije, otkriti ćeš pročitaš li 7 malo znanih zanimljivosti koje krije!

1. Što se dogodi kada se veliki SmArtić zaigra u računalnom centru Akademije znanosti?

Pa naravno vrhunska igra za velike i male! Što i ne čudi, jer već je i popularni čupavi „geek alternativac“ Einstein odavno skužio i javno izjavio da je upravo igra najveći oblik istraživanja. A da je ruski inženjer Pajitnov s računalnog odijela nekadašnje Sovjetske akademije znanosti, stvarno ozbiljno shvatio svoj istraživački zadatak, dokazuje i činjenica da je negdje u hodu osmislio i izradio ultra zabavnu igricu Tetris!

tetris-7-zanimljivost-o-igrici

2. Jeste li čuli za „Slučaj Tetris“ u znanstvenom laboratoriju?

Da se istraživački uređaj znanstvene ustanove može pretvoriti u nešto sasvim drugo, dokazuju znanstvenici s Fizičkog odsjeka kompleksnih sustava iz Amsterdama! A što se događa kada se u istraživanje elektronskim mikroskopom unese i prava dozica dječje zaigranosti i kreativnosti?! Pa sasvim novi oblik istraživanja, tj. igre, prema Einsteinovoj teoriji od ranije. Tako su genijalci iz Amsterdama uspjeli izvesti svoju verziju Tetrisa na elektronskom mikroskopu, uz pomoć staklenih mikro sfera!

P.S. Jeli ti poznato da je naša Ivana Lončarek prije osnivanja SmArt Ideas Lab-a radila na Fizičkom odsjeku na elektronskom mikroskopu? Slučajnost ili ne, na tebi je da zaključiš! No, imaj na umu da ima alibi da nije direktno umiješana u „Slučaj Tetris“. Jer se njezin istraživači rad odvijao na zagrebačkom PMF-u! 😊

3. Tenis vs Tetris

Svaki pravi znalac zna da izvesti tetris znači izbrisati sva četiri reda od jednom. Što se jedino može učiniti s dugačkim vertikalnim stupcem, koji se sastoji od 4 spojena manja kockasta bloka. To je ujedno i slično situaciji u tenisu, kada igrač servira neobranjivi as servis! Sada kada znamo sličnost u potezima iz svijeta igrice i svijeta tenisa, možemo razumjeti što je kreator imao na umu kada je svojoj svjetski poznatoj igrici dao ime Tetris. A samo ime dolazi od riječi tetra (što je grčka riječ za numerički prefiks broja 4) i riječi „tenis“, odnosno omiljenog sporta zaigranog tvorca igrice!

4. Sviraj nešto narodno…

Da pravog stvaralaštva nema bez glazbe, dokazuje i kreativni projekt Tetris. Inače, glazba koja je pratila orginalnu verziju Tetrisa inspirirana je ruskom narodnom skladbom ‘Korobeiniki’, koja datira iz 19 stoljeća. Kako je to zvučalo možeš poslušati u piano Tetris verziji! I naravno, slobodno se progibaj pri tome!

5. Prava je umjetnost znati se igrati!

Radna verzija orginala Tetrisa iz 1984. pohranjena je u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku! Jer Tetris je više od igrice. On predstavlja univerzalni kreativni jezik brojnih generacija neovisno o mjestu življenja. On predstavlja umjetnost!

6. „Bildanje“ mozga uz tetris- ima neka tajna veza!

Da Tetris utječe na povećanje efikasnosti mozga, znanstveno je ispitano i objavljeno u znanstvenoj studiji iz 1992. U opširnijem istraživanju iz 2009. godine uočeno je da igranje tetrisa povećava efikasnost mozga na područjima koja su povezana s kritičkim razmišljanjem, razumijevanjem, jezikom i obradom informacija*. Ipak treba imati na umu da je grupa ispitanica igrala Tetris 30 minuta dnevno tijekom 2 mjeseca! Dakle, nikako ne valja pretjerivati! 😊

*Izvor: Richard J Haier, Sherif Karama, Leonard Leyba and Rex E Jung. MRI assessment of cortical thickness and functional activity changes in adolescent girls following three months of practice on a visual-spatial task. BMC Research Notes, 2009; 2: 174.

7. Od drvenog postolja do računala…

Kao inspiracija za računalnu igru Tetris, njezinu je tvorcu poslužila omiljena dječja igra iz djetinjstva Pentominoes. U toj su se igri slagali drveni blokovi poput onih na slici, tako da oblikom odgovaraju onima koji su složeni ispod njih. A ustvari se radilo o drvenim puzzle-ama za čije je pravilno slaganje trebalo uprijeti mozgiće i uposliti ručice!

 

Pentominos-inspiracija-za-tetris-igricu

Izvor: www.instructables.com

Kad ti Tetris „pobjegne“ s ekrana!

Kako danas muku mučimo s količinom vremena koje djeca provode ispred tableta, mobitela i računala, palo nam je napamet par zarazno zabavnih prijedloga za vašu „off line“ i „of screen“ verziju Tetrisa. To može biti i pravi obiteljski projekt kojim ćete najprije izraditi svoju verziju Tetrisa, a onda je i zajednički igrati ponovno i iznova.

Osim što ćete se super zabaviti, istodobno ćete vježbati mozgiće, logičko i kritično razmišljanje, koncentraciju, ali i kreativnost i umjetničko izražavanje. Jer ipak, treba to i zamisliti i izraditi, u bojama i oblicima po vašem guštu.

A uvijek možete zaigrati na sigurno i krenuti od klasične verzije i onda se razbacati bojama i različitim materijalima! Kako ćete vaše „raznobojne blokove“ morati pomicati rukama pri slaganju, usput ćete vježbati i grubu i finu motoriku (zavisno od izbora materijala za igru). 😊 A samo vaša verzija Tetris igre biti će odlična za igranje ne samo u zatvorenom prostoru, već i na otvorenom. Možete je pretvoriti i u putnu igru, jer ne zauzima puno mjesta pri transportu.

Što smo imali na umu?

Da li će to biti filc verzija tetrisa ili pak ona od kartona, na tebi je za odlučiti! Kao i odabrati željenu podlogu za igru! Da li će to biti prenamijenjena uokvirena pluto ploča, ili posebno izrađena drvena ili kartonska podloga za igru, zavisi o tebi! Sve su verzije moguće i jednako dobre!

 

No u redu je i ako se ne želiš zamarati s posebnim podlogama! Onda samo trebaš iskoristiti već postojeće „kućne rekvizite“. Bilo one u horizontalnom položaju, poput stola i stolića, a i podovi su dobrodošli. Ili one u vertikalnom položaju poput hladnjaka. Samo onda trebaš prilijepiti magnetiće na stražnju stranu tvojih raznobojnih blokova za slaganje (mala napomena: ako imaš znatiželjnog mini SmArtića, savjetujemo upotrebu magnetnih traka umjesto magnetića, kako izbjegla opasnost od njihovog gutanja).

I voilla, tvoj se hladnjak u tren oka pretvarau raznobojno umjetničko djelo i omiljenu igru za razvoj mozgića tvog SmArtića. Ali i u omiljeno mjesto obiteljskog okupljanja i duela u Tetrisu! 😊

Uvijek spremni za nove avanture!

Kako se uvijek nastojimo držati našeg mota i „Ispričati drugačiju priču“, redovno smišljamo nove kreativne radionice za djecu koje obiluju poučnom zabavom kojoj ne manjka raznolikosti. Znanstvene, dizajnerske, putopisne, zagonetne, eko ili likovne razvojne aktivnosti za djecu, koje tjeraju osmjeh na lice i nova znanja pod ruku, naša su misija i zadovoljstvo.

Ako te zanima što i kako radimo…

… slobodno zaviri u naš SmArt Ideas Lab i otkrij sve o nama! I pridruži nam se na nekoj od pustolovina! A ako želiš biti dijelom jedne posebne šumske poučno-zabavne avanture i uživati s nama na najotkačenijem ljetnom kampu za djecu u Zagrebu, baci oko na slijedeći ELF ljetni šumski kamp 2019 i pridruži nam se! A možeš pogledati i ostale naše projekte za djecu, uz fora fotkice naravno! 😊