Škola – slatka muka ili uzbudljiva nova luka?

Već svi vrapci na grani znaju da je započela nova školska godina!

Nekima i po prvi puta.

Bez obzira na to jesmo li ponosni roditelji prvašića, učenika viših razreda, ili nas ta školska avantura očekuje tek iduće godine. Svi smo ujedinjeni u „misiji specijalnih postrojbi” roditelja s tajnim zadatkom. „Škola-uzbudljiva nova luka, a ne mjesto puno slatkih, ili onih malo gorčih, muka“.

I naravno da se misija „Škola“ obično poklapa sa super zahtjevnom akcijom „Povratak na posao – kako ubaciti u petu brzinu bez suviše stresa?“.
Ne moramo dodatno ni naglašavati da sve dolazi bez priručnika i prethodne obuke! 🙂

Pa za sve one koji nisu superjunaci, SmArt Ideas Lab pripremio je nekoliko savjeta i prijedloga kako na vrijeme i bez stresa već sada sa svojim predškolcem započeti s pripremama za školu. Ali i kako joj dati novu dimenziju uzbudljivog novog odredišta u našim životima!

Zauzmi stav, promijeni u svoju korist stvar!

Ok možda nisu svi baš bili ljubitelji škole. No, bitno je imati na umu da će tvoj stav imati veliki utjecaj na tvoje dijete. Jer o tome ovisi kako će tvoj mali zaigrani pustolov prihvatiti školu i sve obveze koje idu uz nju. Zato „nabaci taj osmjeh“ i sa svojim djetetom kreni u novu zajedničku pustolovinu zvanu škola.

Kao što znaš, u svakoj se novoj situaciji uz pregršt pozitivnih iskustava može progurati i koji škakljivi izazov. A nekima od njih kao da je uža specijalnost malo nas i namučiti.  Zato smo se odlučili uhvatiti u koštac s nekoliko primjera školskih izazova. Oboružani s prijedlozima kako im doskočiti na kraj! 🙂

Brojke i slova-hit tema nova

Tvoje je dijete tek krenulo u školu, ili se na taj veliki korak sprema iduću godinu.

U toj dobi dijete već pokazuje interes za brojke i slova, ili ih je već djelomično ili potpuno savladalo. Iako se od djeteta se ne očekuje da zna pisati i čitati, ili računati prilikom upisa u školu, roditelji često osjećaju pritisak. Smatraju da bi dijete i prije nego li krene u školu barem djelomično trebalo vladati svijetom brojki i slova. A kako i mi odrasli imamo svoje favorite u tome svijetu, ista se stvar može dogoditi i kod djece.

Npr. dijete jako zanimaju brojke i zabavlja ih prebrojavanje predmeta oko sebe. No, slova ih baš i ne privlače (ili obrnuto naravno). A može se javiti i problem nepravilnog hvata olovke uslijed nedovoljno razvijene grafomotorike. To naravno još više pogoršava iskustvo pisanja slova i brojki. A može izazvati i dodatnu frustraciju djeteta pa se u nekim slučajevima javlja i odbojnost prema samom držanju olovke.

Ipak, razloga za paniku nema. Jer vjerovala ili ne, igrom možeš okrenuti sve u svoju korist, odnosno korist svojih klinaca.

Pa krenimo!

Slovca za sladokusce

Ok. Možda baš svaki klinac nije opčinjen svijetom slova. No, malo je onih koji bi mogli odoljeti slatkoj torti sa prefinim šlagom ili onoj koja skriva slatka iznenađenja.

Zato je ova aktivnost idealna za vježbanje pisanja. Vjeruj nam, neće joj odoljeti ni oni kojima i samo držanje olovke nije baš po volji. Naravno da nećeš svaki puta ispeći tortu za tu prigodu. Ali ni ne moraš jer dobro znamo da svaka torta ne mora nužno biti za jelo. Sjetimo se papirnatih verzija koje se često nose u vrtiće.

Dakle pogađaš, kako bi tvoj klinac vježbao grafomotoriku i pritom „zaronio“ u čarobni svijet slova, upustiti ćete se zajedno u „izradu torte“. Oblik kao i vrstu torte ostavljamo tebi na izbor, jer mama zna najbolje!

Ako si se odlučila za okruglu tortu, kao podlogu predlažemo veću plastičnu okruglu posudu (bez ručki). Naravno, u slučaju pravokutne torte upotrijebit ćeš posudu tog oblika. A onda slijedi tvoja tajna misija! 🙂

Na stol najprije stavi neke slatkiše ili sušeno voće i onda ih sakrij. Odnosno, poklopi posudom koju si odabrala za tortu (s otvorom posude prema dolje). To će biti iznenađenje kojim će se tvoje dijete zasladiti nakon što „torta“ bude gotova i ukrašena. A za ukrašavanje možeš koristiti „šlag“ ili „ticino masu“.

Pokrivka za tortu ne mora biti jestiva, već to može biti vaša mala igra pretvaranja „pripreme prave torte“. Ako se odlučiš za nejestivu verziju torte, umjesto šlaga tvoj se mali slastičar može uhvatiti ukrašavanja torte s tatinom pjenom. Kako bi i tata dao svoj mali doprinos vašem malom kulinarskom pothvatu. 🙂

Pri tome dijete može obložiti cijelu posudu ili samo njen vrh. Bilo bi dobro da je posuda u nekoj drugoj boji u odnosu na bijelu pjenu. Baš kao što je to prikazano na slici (mi smo zalijepili crveni papir na prozirnu staklenu posudu).

skola-za-sladokusce

 

A onda slijedi zabavni dio. Djetetu pripada čast da napiše na torti neku posvetu, tipa „sretan rođendan“. To može biti i samo broj godina slavljenika i ime, ili bilo što drugo što mu padne napamet. Mi smo se s vremenom uživjeli u gusarsku slavljeničku priču, tako da se je na torti našao i jedan poznati pozdrav pirata: „AHOJ“.

Najbolji dio ove razvojne igre za djecu je, da ako dijete tijekom ukrašavanja pogriješi ili nije zadovoljno, magičnim potezom žlice ili lopatice za nanošenje šlaga ono može ponovno izgladiti površinu i krenuti ispočetka, te mijenjati natpise na torti. Ako je dijete nanijelo  „šlag“ i na bočne strane posude, onda može tamo iscrtavati razne crteže po želji, kako bi dodatno ukrasilo „tortu“.

Napomena: Za one koji više vole „ticino“ masu, predlažemo domaći ili kupovni plastelin za ukrašavanje torte. Najprije ga je poput pravoga fondanta potrebno razvaljati valjkom za tijesto na gotovo dvostruku veličinu u odnosu na bazu torte. Ako prekrivate cijelu posudu ili samo na veličinu gornje baze prekrivate li samo vrh posude. To dijete može samo raditi, no možete i u paru, jer uvijek je zabavnije kad imamo društvo.

Zatim neka tvoj mali slastičar ispiše posvetu na vrhu torte i ukrasi je po želji. Dodatno može izraditi i figurice po želji koje će krasiti tortu.

Nakon što ste ukrasili tortu, podignite posudu i zasladite se s iznenađenjem koje si ranije u svojoj tajnoj misiji sakrila ispod „torte“. A ekipica koja se je u startu odlučila za pravi šlag, sada u miru može popapati svoj „slatkorječivi premaz na torti“. 🙂

kako-nauciti-slova

Aktivnost „Slovca za sladokusce“ odlična za vježbanje grafomotorike te pisanje slova (i brojki). Njome se vježbaju i jačaju svi mišići ruku potrebni za pravilan hvat olovke i pisanje (naročito u slučaju kada dijete treba ukrasiti i bočne strane torte). Također se vježba koncentracija, preciznost i strljpljivost. Osim toga, predložena aktivnost može istodobno poslužiti i za tzv. igru pretvaranja, jer djeca preuzimaju ulogu „masterchefova od slastica“. To znači da trebaju ostati u karakteru uloge, vježbajući pri tome memoriju i unutarnju kontrolu. A kako se usput prilagođavaju nepredviđenim zgodama i nezgodama, djeca vježbaju fleksibilnost mišljenja. Ma, prava poslastica SmArt zabave. Za djecu koja su ovu  jesen krenula u školu, aktivnost možete iskoristiti kao nagradu i zajedničku igru nakon napisane zadaće, kojom ćete utvrditi gradivo (odnosno odmah isprobati vještinu vašeg „krasopisa“ na torti). Predložena aktivnost odlična je i za upoznavanje s agregatnim stanjima i osnovama kemijskih reakcija. Naročito ako dijete ima priliku sudjelovati u miksanju šlaga (prelazak iz tekućeg u čvrsto stanje) ili rađenja domaćeg plastelina (kojim od smjese brašna, vode i soli, dobivamo podatnu smjesu za oblikovanje).

A ako te zanima kako da tvoje dijete oduševi svijet brojki, obavezno pročitaj naš idući blog ili postani dio naše SmArt ekipice i pridruži nam se na nekoj od SmArt radionica za djecu!

Imamo još priča za tebe na našem blogu.

#Ostanidoma Uskrs- ideje za uskršnje aktivnosti za velike i male

#Ostanidoma, ovih dana čujemo više nego išta drugo. I dok ne izlaziti van pada posebno teško…

Jeste li znali-Zanimljivosti za djecu

Znaš li da je današnji dan itekako poseban? Jer 18.02. daleke 1979.  u najvećoj i najtoplijoj…